SIŁA OLEJU Z OGÓRECZNIKA – PO CO CI KWAS GLA?

SIŁA OLEJU Z OGÓRECZNIKA – PO CO CI KWAS GLA?

Nawodnienie, odmłodzenie, nawilżenie, gojenie ran. To tylko kilka ze zbawiennych możliwości olejku z ogórecznika. Sprawdź, dlaczego ta roślina po prostu nie mogła nie znaleźć się w gamie organicznych kosmetyków marki Clou. Dowiedz się też, co zyskasz pielęgnacją z ogórecznikiem i co kryje się pod tak popularnym w świecie medycyny i kosmetyki skrótem GLA…

Ogórecznik w literaturze fachowej zyskuje jeszcze przydomek lekarski. Podobnie jak szałwia lekarska, zawdzięcza go swoim dobroczynnym właściwościom. W Polsce bywa traktowany jako chwast. A to duże faux pas, o czym dobrze wiedzą naukowcy i lekarze. W ogórecznikach bowiem kryje się moc pożytecznych składników, które zapewnią Twojemu ciału szereg korzyści.
Od odmłodzenia nawet po regulację krążenia krwi i piękny odcień włosów! Sam w sobie ogórecznik jest rośliną jednoroczną o pięknych, niebieskich kwiatach i łodyżkach pokrytych zabawnym meszkiem. Pachnie przyjemną nutą świeżego, zielonego ogórka. A wewnątrz zawiera ważne
dla zdrowia i pielęgnacji substancje, w tym:

  • Witaminę B i C
  • Flawonoidy
  • Żelazo, cynk, wapń i potas
  • Kwasy: octowy, mlekowy, jabłkowy i oleinowy
  • Substancje czynne, np. alantoinę i alkaloidy pirozydynowe
  • Antocyjanozydy
  • AHA (alfa-hydroksykwasy)
  • Garbniki

Najlepsze źródło kwasu GLA

Jednak jego sekret leży gdzie indziej. Otóż ogórecznik lekarski to najbogatsze źródło kwasu gamma-linolenowego, czyli GLA. Jest on niezbędny do zapewnienia odpowiedniej struktury skóry
i aktywności komórek. A w 100 g oleju z ogórecznika znajduje się nawet ponad 20 g tego kwasu! To więcej niż w wypadku popularnego oleju z wiesiołka. Musisz wiedzieć, że nasz olej pozyskujemy poprzez tłoczenie wyłącznie nasion ogórecznika, które skrywają większość potrzebnych substancji. A same rośliny zbieramy wyłącznie z upraw oznaczonych certyfikatem ECOCERT.

Twoje remedium na problemy ze skórą

Olej z ogórecznika ma szerokie działanie i pomaga przy dolegliwościach różnego typu. Może nawet dawać ulgę w nerwicach i poprawiać krążenie krwi, działanie jelit czy serca… Ale skupmy się na jego zaletach w kosmetyce, choć i tu lista będzie imponująca. Gotowa? Zaczynamy wyliczanie. 

Jeżeli nie masz większych kłopotów dermatologicznych, śmiało stosuj jako produkt antyagingowy
i oczyszczający. A jeśli Twoja skóra nie jest idealna, zobacz, jak wiele możesz zdziałać: to remedium na podrażnienia skóry, pozwala poczuć ulgę przy swędzeniu i pieczeniu. Przyspiesza proces gojenia się ran. To także Twoje wsparcie przy regulacji wodnej, pomagające uelastycznić i wygładzić skórę czy pozbyć się zrogowaconego naskórka. Koniecznie używaj go, jeśli masz tendencje do odwodnienia, a Twoja skóra silnie się wysusza. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne.

Jeszcze więcej dobra!

Olej stosowany długofalowo spowalnia starzenie się, a także przeciwdziała zmianom alergicznym. Ma wpływ na ochronę naskórka i wzmocnienie naczynek, dzięki czemu z pewnością zauważysz redukcję tzw. pajączków i zaczerwienień. Zaleca się stosowanie go przy skłonności do trądziku, egzemy, zapalenia skóry czy łuszczycy. Wiele kobiet wykorzystuje go jako balsam po opalaniu lub też nakłada na końcówki włosów. Szczególnie po uciążliwym dla nich farbowaniu, rozjaśnianiu albo korzystaniu z nieodpowiedniego szamponu.

Jak używać oleju z ogórecznika?

Olej z ogórecznika Clou to samodzielny kosmetyk do codziennego użycia. Spokojnie aplikuj
go bezpośrednio na skórę, cerę lub końcówki włosów. Niektórzy dodają kilka kropli do innych balsamów czy kremów, by wzmocnić ich działanie. Świetne efekty uzyskasz stosując olej
z ogórecznika na miejsca, które zwykle narażone są na wysuszenie jak łokcie, kolana czy okolice paznokci. Koniecznie wypróbuj delikatnego masażu relaksacyjnego z wykorzystaniem naszego oleju! Nie musisz dziękować, cała przyjemność po Twojej stronie!

Z uwagi na swoje właściwości olej z ogórecznika włączany jest również do diety, co zalecają nawet lekarze. Pamiętaj, że olej od Clou jest organicznym kosmetykiem przeznaczonym wyłącznie
do pielęgnacji skóry! Olej przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. 

Dodaj komentarz